Haşhaşlı şerbetli tatlı nasıl yapılır?

Geleneksel lezzetler arasında özel bir yeri olan haşhaşlı şerbetli tatlı, hem görüntüsü hem de enfes dokusuyla sofraları süsleyecek bir tarif. Un, haşhaş ve sütle hazırlanan yumuşak hamuru, mis gibi tarçınlı şerbetle buluşarak damaklarda unutulmaz bir tat bırakıyor.

20 Kasım 2025

Haşhaşlı Şerbetli Tatlı Tarifi


Malzemeler (6-8 Kişilik):


  • 2 su bardağı un
  • 1 su bardağı haşhaş
  • 1 su bardağı süt
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 adet yumurta
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 çay kaşığı tuz

Şerbeti İçin:


  • 3 su bardağı su
  • 2,5 su bardağı şeker
  • Birkaç damla limon suyu

Üzeri İçin:

  • Dövülmüş ceviz veya antep fıstığı
  • Tarçın

Yapılışı:

  • Öncelikle haşhaşı bir gece önceden veya en az 2 saat sıcak suda bekletin
  • Şerbeti hazırlamak için tencereye su ve şekeri alın, kaynamaya bırakın
  • Şerbet kaynayınca limon suyunu ekleyip 10-15 dakika daha kaynatın, sonra ocaktan alıp soğumaya bırakın
  • Hamur için geniş bir kapta un, süzülmüş haşhaş, süt, sıvı yağ, yumurta, kabartma tozu ve tuzu karıştırın
  • Ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde edene kadar yoğurun
  • Hamuru un serptiğiniz tezgâhta merdane ile açın (yaklaşık 1 cm kalınlığında)
  • Açtığınız hamuru kare veya dikdörtgen şeklinde kesin
  • Kestiğiniz parçaları yağlanmış fırın tepsisine dizin
  • Önceden 180°C'de ısıtılmış fırında 25-30 dakika üzeri kızarana kadar pişirin
  • Tatlı piştikten sonra fırından çıkarın ve soğuk şerbeti sıcak tatlının üzerine dökün
  • Şerbeti çekene kadar bekletin
  • Servis yapmadan önce üzerine dövülmüş ceviz veya antep fıstığı serpip tarçın ekleyin

Püf Noktaları:

  • Haşhaşın iyice şişmesi için uzun süre suda bekletin
  • Şerbet soğuk, tatlı sıcak olmalı ki şerbeti iyice çeksin
  • Hamurun çok sert olmamasına dikkat edin
  • Fırın sıcaklığını ayarlarken fırının özelliklerini göz önünde bulundurun

Yeni Soru Sor / Yorum Yap
şifre
Sizden Gelen Sorular / Yorumlar
Çok Okunanlar
Haber Bülteni
;