Haşhaşlı Şerbetli Tatlı Tarifi
Malzemeler (6-8 Kişilik):
- 2 su bardağı un
- 1 su bardağı haşhaş
- 1 su bardağı süt
- 1 çay bardağı sıvı yağ
- 1 adet yumurta
- 1 paket kabartma tozu
- 1 çay kaşığı tuz
Şerbeti İçin:
- 3 su bardağı su
- 2,5 su bardağı şeker
- Birkaç damla limon suyu
Üzeri İçin:
- Dövülmüş ceviz veya antep fıstığı
- Tarçın
Yapılışı:
- Öncelikle haşhaşı bir gece önceden veya en az 2 saat sıcak suda bekletin
- Şerbeti hazırlamak için tencereye su ve şekeri alın, kaynamaya bırakın
- Şerbet kaynayınca limon suyunu ekleyip 10-15 dakika daha kaynatın, sonra ocaktan alıp soğumaya bırakın
- Hamur için geniş bir kapta un, süzülmüş haşhaş, süt, sıvı yağ, yumurta, kabartma tozu ve tuzu karıştırın
- Ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde edene kadar yoğurun
- Hamuru un serptiğiniz tezgâhta merdane ile açın (yaklaşık 1 cm kalınlığında)
- Açtığınız hamuru kare veya dikdörtgen şeklinde kesin
- Kestiğiniz parçaları yağlanmış fırın tepsisine dizin
- Önceden 180°C'de ısıtılmış fırında 25-30 dakika üzeri kızarana kadar pişirin
- Tatlı piştikten sonra fırından çıkarın ve soğuk şerbeti sıcak tatlının üzerine dökün
- Şerbeti çekene kadar bekletin
- Servis yapmadan önce üzerine dövülmüş ceviz veya antep fıstığı serpip tarçın ekleyin
Püf Noktaları:
- Haşhaşın iyice şişmesi için uzun süre suda bekletin
- Şerbet soğuk, tatlı sıcak olmalı ki şerbeti iyice çeksin
- Hamurun çok sert olmamasına dikkat edin
- Fırın sıcaklığını ayarlarken fırının özelliklerini göz önünde bulundurun
|