İrmikli Haşhaş Tatlısı
İrmikli haşhaş tatlısı, haşhaşla hazırlanan tatlıların kendine has bir lezzeti vardır. Bu nedenle tatlıların mutfaklardaki yeri bir başkadır. Ağızda dağılan çıtır lezzeti, görselliğiyle bu tarifi de beğeneceğinizi umuyoruz. Vereceğimiz ölçülerle hepimizin bildiği standart dikdörtgen bir borcamın içinde tatlıyı hazırlayabilirsiniz. Kabarık bir kek tercih ederseniz kare olan borcamı kullanabilirsiniz.
Tatlımızın üzerine verdiğimiz muhallebi tarifinin yerine de sade krem şanti, çikolata sosu gibi farklı tercihlerde deneyebilirsiniz. Hatta irmikli haşhaş tatlısını sade bile yapabilirsiniz. Muhallebiyle birlikte kavrulmuş tel kadayıf kullanarak tatlınızı zenginleştirebilirsiniz. Gördüğünüz gibi tatlımızı çeşitli şekillerde hazırlamanız mümkün. Bir tariften çok sayıda tarif elde edebilirsiniz. Hazırlıklarımız bittiyse hemen irmikli haşhaş tatlımızın yapımına başlayalım. Hepinize kolay gelsin.
İrmikli haşhaş tatlısı için gerekli malzemeler- 1 su bardağı irmik
- 1 su bardağı toz şeker
- 1 su bardağı kaymaksız süt
- 3 adet yumurta
- 1,5 su bardağı elenmiş un
- 1 paket vanilya
- 1 su bardağı mavi haşhaş
- 1 paket kabartma tozu
Muhallebi malzemeleri- 1 yemek kaşığı un
- 3,5 su bardağı süt
- 2 yemek kaşığı nişasta
- 1 paket vanilya
- 1 adet yumurta
- 1 yemek kaşığı margarin
- 2 yemek kaşığı toz şeker
- 1 paket krem şanti
- Süsleme için toz Antep fıstığı ya da Hindistan cevizi
Şerbet malzemeleri- 3 su bardağı su
- 2,5 su bardağı toz şeker
- 1/4 limonun suyu
İrmikli haşhaş tatlısı nasıl yapılır?
Tatlımızın yapımında her şeyi sırayla hazırlayacağız.
Bu bizlere büyük bir kolaylık sağlayacak. Önce tatlının muhallebisini hazırlayalım. Dibine yapışmayı önlemek için orta boyda bir teflon tencerenin içine sütü ve diğer muhallebi malzemelerini koyalım. Sadece krem şantiyi ilave etmiyoruz. Önce tenceredeki muhallebi malzemelerini tel çırpıcıyla güzelce çırpın. Tatlının muhallebisi yumurta kokar diye endişeniz olursa, yumurtayı ayrı bir kâsede çırparak, diğer malzemelerle karıştırabilirsiniz. Daha sonra malzemeleri koyulaşıncaya kadar ocakta orta ateşte pişirin. Muhallebi kıvamını bulup, göz göz olduğunda ateşten alın ve soğumasını bekleyin. Çünkü soğuyunca içine krem şantiyi koyarak, mikserle hepsini çırpacaksanız. Bu işlemler tamamlanınca irmikli haşhaş tatlısının muhallebisini buzdolabına koyun. Burada kısa süre dinlenmesi gerekiyor.
Sıra tatlının kekini yapmaya geldi. Bunun için karıştırma kabının içinde önce yumurtaları ve toz şekeri iyice çırpın. Daha sonra ilk olarak süt gibi sıvı malzemeleri karıştırma kabının içine koyun ve karıştırmaya devam edin. En son unu, mavi haşhaşları, vanilyayı ilave ederek ilave ederek mikserle orta devirde karıştırın. Kek hamuru da hazır hale geldi. Bunu dediğimiz gibi tercihinize göre dikdörtgen ya da kare borcamı yağlayarak içine dökün. Tepsiyi hafifçe sallayın ki içindeki hava kabarcıkları sönmesin. Bu arada fırınınızı 180 derecede açarak ısıtın. Ardından kek hamurunu içine koyarak, kızarana kadar pişmesini sağlayın.
Bu arada sizde tatlının şerbetini pişirmeye başlayabilirsiniz. Şeker ve suyu bir tencerede karıştırarak, ocakta şerbet kıvamında pişirin. Kıvamını yakaladığında içine limon suyunu ilave ederek, 1-2 taşım kaynatın. Bunlar tamamlanınca şerbeti serin bir yerde soğumaya bırakın. Fırındaki kek istediğimiz gibi pişince hemen dışarıya alın. Yaklaşık 5-6 dakika kendine gelmesini bekleyerek, üzerine hazırladığınız şerbeti soğuk olarak kepçeyle gezdirin. Kekin her tarafı iyice ıslansın. Ardından tatlıyı bir süre bekletin ki şerbeti içine çekmeye vakti olsun. Bundan sonra önceden hazırladığınız muhallebiyi tatlının üzerine yayın. Artık irmikli haşhaş tatlısının sadece süslemesi kaldı. Bunu da Hindistan cevizi, Antep fıstığı kullanarak yapabilirsiniz. Buzdolabından 1 saat kadar dinlendirdiğiniz tatlıyı dilimleyerek sevdiklerinize ikram edebilirsiniz.
Afiyet olsun.
21.01.2024 14:51:12
İrmikli Haşhaş Tatlısı ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz. Sayfayı Düzenle
|