Haşhaşlı Tatlı

Haşhaşlı tatlı, özellikle Ege ve İç Anadolu Bölgesinde çok fazla tercih edilen bir tatlı çeşididir. Haşhaş, pek çok hamur işine lezzet ve estetik katmaktadır. Haşhaşlı tatlı için gerekli olan malzemeler hem her zaman mutfağımızda bulunan niteliktedir hem de haşhaşlı tatlının yapımı son derce kolaydır. Kek yapmayı bilen herkesin kolaylıkla yapabileceği bir tatlıdır.
Soğuması açısından öncelikle şurubundan başlamanızda fayda bulunmaktadır.

Haşhaşlı tatlı için gerekli olan malzemeler

  • 3 tane yumurta
  • 1 su bardağı tepeleme toz şeker
  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • 1 çorba kaşığı yoğurt
  • 1 su bardağı mavi haşhaş
  • 1 tatlı kaşığı vanilya özü
  • 2 paket kabartma tozu
  • 1 su bardağı un
  • 1 su bardağı kadar irmik

Şurubu için

  • 2 su bardağı su
  • 1,5 su bardağı toz şeker
  • Birkaç damla limon suyu

Kremasını için

  • 1 litre süt
  • 3 çorba kaşığı tepeleme un
  • 2/3 su bardağı toz şeker
  • 2 çorba kaşığı buğday nişastası
  • 1 adet vanilya
Haşhaşlı tatlı nasıl yapılır?

Birkaç saat öncesinden buzdolabından çıkardığımız yumurtaları karıştırma kabına kırılarak üzerine toz şeker ilave edilir ve derin bir kap içerisinde mikser yardımıyla köpürene kadar çırpılır. Üzerine yağ ve yoğurt ilave edilerek sıvı malzemeler birbirleriyle karıştırılır. Elde edilen karışıma, haşhaş, vanilya, irmik, eklenir ve üzerine un ile kabartma tozları bir elek yardımıyla elenerek ilave edilip, el yardımıyla çırpılır.
Eğer önce un elenip hafif karıştırıldıktan sonra üzerine kabartma tozları elenir ve hamur ile çok karıştırılmaz ise daha iyi kabarır. Hazırlanan hamur, önceden yağlanmış yuvarlak borcam içerisine boşaltılır. Üzeri kızarıncaya kadar pişirilir. Şerbetini hazırlamak amacıyla toz şeker ve su, tencereye koyulup karıştırılır ve kaynamak üzere ocağa konulur Kaynamaya başladığında, limon suyu ilave edilerek ocaktan indirilir ve ilk sıcağını çıkararak ılınması için bir kenarda bekletilir.

Haşhaşlı tatlı, fırından alınır ve soğuması için bir kenara bırakılır. Soğuyan haşhaşlı kekin üzerine kepçe yardımı ile ılık olan şerbet dökülür. Üzerinin kreması için tüm krema malzemelerinin tamamı bir tencereye ekleyip kaynayıncaya kadar sürekli karıştırılarak pişirilir. Krema biraz soğuyunca şerbetlenmiş haşhaşlı tatlının üzerine dökülür. Süslemek için fıstık tozu ya da kış mevsimlerinde nar tanelerinden yararlanabilirsiniz. Tercih edenler için krema olarak sadece bir paket krem şanti kullanılabileceği gibi üzerine dondurma veya kaymak koyarak da servis yapmanız mümkündür. Hazırlanan haşhaşlı tatlı şerbetini çektikten sonra kare şeklinde keserek servise sunulur.
24.01.2024 06:53:33
Haşhaşlı Tatlı ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Haşhaşlı Tatlı Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Haşhaşlı Tatlı"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Haşhaş Ezmesinin Faydaları

Haşhaş ezmesinin faydaları, Haşhaş bitkisi genelde tıp alanında kullanılmak üzere yetiştirilir. Tıp alanında kullanılan uyuşturucu ilaçlar için yetiştirilir....
Devamını Oku

Haşhaş Böregi

Haşhaş böreği hem lezzeti ile damaklarda eşsiz bir tat bırakırken hem de görünümü ile enfes bir görünüş için durduğundan menünüze lezzet katacak lezzetli bir...
Devamını Oku

Mavi Haşhaş

Mavi haşhaş, Haşhaş bitkisi gelincikler familyasındandır. Oldukça sıcak iklimi sever. Hindistan, Batı Asya ve ülkemizde haşhaş ekilir. Bizim ülkemizde 4...
Devamını Oku

Haşhaş Ezmesi

Haşhaş Ezmesi, Haşhaş sıcak iklimler de yağış alan bölgeler de yetişen bir bitki türüdür. Türkiye'de en çok Ege bölgesinde yetişir. Haşhaş kontrollü bir şeki...
Devamını Oku

Haşhaş Nasıl Kavrulur

Haşhaş nasıl kavrulur: Haşhaş bazılarımız tarafından oldukça fazla kullanılan bir besindir. Özellikle Eskişehir ilimizde ve Afyon Kara hisar da oldukça fazla...
Devamını Oku

Haşhaş Ekimi

Haşhaş ekimi, haşhaş, güzel renkli ve iri çiçekleri ile gelinciğe çok benzeyen ve önemli tarım bitkileri arasında yer alan bir bitkidir. Haşhaş bitkisi, bu ö...
Devamını Oku

Siyah Haşhaş Ezmesi

Siyah Haşhaş Ezmesi, henüz olgunlaşmadan toplanan haşhaşın içindeki siyah minik bitki tohumlarının ezilmesinden elde edilir. Haşhaşın içeriğinde morfin, kode...
Devamını Oku

Haşhaşlı Mayalı Poğaça

Haşhaşlı Mayalı Poğaça, Haşhaşlı Mayalı poğaça yapımı pratik ve bir o kadar lezzetlidir. Misafirlerinize ikram edebileceğiniz beş çayının yanına yakışac...
Devamını Oku

Haşhaş Nerede Yetişir

Haşhaş nerede yetişir, Haşhaş sıcak iklimleri seven bir nebattır. Öbür pek çok bitkinin ziraatının nerede başladığı bilinse de haşhaş bitkisinin ziraatının t...
Devamını Oku

Haşhaş Ezmesi Kaç Kalori?

Haşhaş Ezmesi Kaç Kalori, Haşhaş ezmesinin varlığı tarih ötesine gidecek kadar eskidir. Eski çağlardan bu yana haşhaş ezmesi kutsanmış tohum olarak bili...
Devamını Oku

Haşhaş Tohumu

Haşhaş Tohumu; Haşhaş bitkisi, çok eski dönemlerden bu tarafa üretilen, fakat üretimi sınırlandırılmış olan bir bitkidir. Anavatanı Doğu Akdeniz olarak bilin...
Devamını Oku

Haşhaş Çiçeği

Haşhaş Çiçeği, Gelincikgiller ailesinden bir bitki türü olan haşhaş çiçeği ılıman iklimlerde yetişir ve 500'den fazla türü bulunmaktadır. Bu çiçeğin ülkemizd...
Devamını Oku

Haşhaş

Haşhaş, gelincikgiller ailesinin çiçeği olan bitkilerdendir. Papaver cinsindendir. İki veya çok yıllıklı bir bitkidir. Haşhaşın hem sağlığa yararlı bir ...
Devamını Oku

Kuru Haşhaş

Kuru Haşhaş, Haşhaş gelincikgiller familyasında mor ve beyaz çiçekleri olan bitki türüdür. Hindistan ve Anadolu'da ve Akdeniz bölgesinde yetiştiriciliği...
Devamını Oku

Haşhaş Yağı

Haşhaş yağı, adından da anlaşıldığı gibi haşhaş bitkisinin bazı işlemlerden geçirilerek yağının çıkarılmasıyla elde edilmektedir. Bu yağ, haşhaş bitkisinin t...
Devamını Oku

Haşhaşlı İrmik Tatlısı

Haşhaşlı İrmik Tatlısı, Tatlı çeşitlerini sevmeyen yoktur sanırım. Bilindiği gibi geleneksel Türk tatlılarının çoğunluğu şerbetli tatlılardan oluşur. Şerbetl...
Devamını Oku

Haşhaşlı Pasta

Haşhaşlı Pasta, mükemmel bir tarif olmakla beraber herkesin severek yiyebileceği bir tatlı türüdür. O haşhaşın verdiği tatsa pastanın içinde lezzetli bir uyu...
Devamını Oku

Haşhaş Çeşitleri

Haşhaş çeşitleri, Haşhaşın Ana vatanı olan Anadolu ülkemiz için büyük bir pazara sahiptir milattan önce 3000 yılından bu yana ülkemizde yapıldı bilinmektedir...
Devamını Oku

Şerbetli Haşhaş Tatlısı

Şerbetli haşhaş tatlısı, değişik ve şerbetli bir tatlı tarifi arıyorsanız, şerbetli haşhaş tatlısını deneyebilirsiniz. Özel günlerinizde, arkadaş toplan...
Devamını Oku

Haşhaşlı Çörek Kalori

Haşhaşlı Çörek Kalori, Çörekler yüksek kalori içerdiğinden, kilosu fazla olanlara tavsiye edilmez. Ayrıca çörek yapımı için kullanılan yağ ve yumurta öl...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Haşhaş Ezmesinin Faydaları
Haşhaş Böregi
Mavi Haşhaş
Haşhaş Ezmesi
Haşhaş Nasıl Kavrulur
Son Forum Konuları
Haşhaş Şiresi
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Mart - 2024