- 1 su bardağı mavi haşhaş
- 1 adet yumurta akı
- 1 çay bardağı süt
- Ceviz içi ve fındık
Şerbeti için
- 4 su bardağı toz şeker
- 5 su bardağı su
- 1 adet limon suyu
- 3 tane karanfil
Haşhaşlı Sultan Tatlısı Nasıl Yapılır?
Haşhaşlı Sultan Tatlısı için, Öncelikle şerbetini hazırlıyoruz. Çünkü tatlımız olana kadar şerbetin soğuması gerekir. Yoksa kurabiyeler hamur kalır. Geniş bir tencereye suyu ve şekeri alıp ocağın üzerinde kaynamaya bırakıyoruz. 5 dakika kadar kaynadıktan sonra limonunu ve karanfillerini atıp bir 5 dakika kadar daha kaynamaya bırakıp, sonra ocağın üzerinden alıp tezgâha soğumaya bırakıyoruz.
Tatlının kurabiyelerini hazırlamak için, oda sıcaklığında yumuşamış olan tereyağını yumurtayı, pudra şekerini, irmiği, kabartma tozunu, şekerli vanilyayı karıştırma kabına alıp bir güzel harmanlıyoruz.
Daha sonra karıştırdığımız harcın içine unu eleyerek döküp hamuru toparlamaya başlıyoruz. Un elimize yapışmayacak bir kıvam almalı ve kulak memesi yumuşaklığına gelmelidir. Bu nedenle ihtiyaca göre unu azaltıp ya da arttırabilirsiniz.
Kaselere mavi haşhaşı, sütü ve yumurta akını koyup, hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparın. Daha sonra önce süte daha sonra mavi haşhaşa batırdığımız kurabiyeleri yağlanmış fırın tepsisine ya da yağlı kâğıt serilmiş fırın tepsisine diziyoruz. Diğer hamurları da aynı işlemden geçirdikten sonra ceviz ya da fındığı yumurta akına batırıp, kurabiyelerin ortasına batırıyoruz.
Daha önceden ısıtılmış olan 180 derecelik fırının ayarını 200 dereceye çıkarıp yaklaşık olarak 25 dakika kadar kurabiyelerin üzeri kızarana kadar pişiriyoruz. İlk sıcağı giden kurabiyeleri fırından çıkardıktan bir beş dakika kadar sonra soğuk şerbetin üzerine atıyoruz. Tamamen şerbeti çeken tatlıyı bir iki saat dinlendirdikten sonra şık bir servis tabağına alarak servis ediyoruz. Dilerseniz sunum yapacağınız tabağın kenarlarını reçel veya çikolata sosları ile süsleyip şık bir sunum ortaya çıkarabilirsiniz.