Haşhaşlı Rulo Çörek, kolay bayatlamayan ve iştah kabartan bir çörektir. Lezzetli olması çöreği tehlikeli hale getirmektedir. Çünkü, insanın yedikçe yiyesi geliyor. Buda insana kilo olarak geri dönmektedir. Bereketli olması ile de çokça misafir ağırlayabilirsiniz. Haşhaşı önceden yıkayıp kurutması ve ezmesi hayli bir zaman alıyordu. Bundan dolayı haşhaşlı rulo çöreği yapmamamızı erteliyordu.
Şimdi ise çoğu markette hazır ezilmiş olarak satılmaktadır. Buda işimizi bayağı kolaylaştırmaktadır. Şimdi size lezzetli be çok bereketli olan haşhaşlı rulo çöreğin tarifini vereceğim. Hemen denemenizi tavsiye ederim. Şimdiden afiyet şifa olsun.
- 1 su bardağı süt
- 150 gram tereyağı veya yarım su bardağı sıvı yağ
- 2 adet yumurta
- Yarım kibrit kutusu instant maya
- 1 yemek kaşığı toz şeker
- Aldığı kadar un
Hamura Sürmek için
- 1 su bardağı haşhaş ezmesi
- İsteğe göre toz şeker
- Zeytinyağı (Haşhaşı inceltmek için)
- Ceviz (İsteğe bağlı)
Haşhaşlı Rulo Çörek Nasıl Yapılır?
Un hariç bütün malzemeleri geniş bir yoğurma kabına alalım. Malzemeleri iyice karıştırdıktan sonra unu da ekleyip hamur kulak memesi kıvamında gelene kadar yoğuralım. Hamuru üzerini iyice örterek mayalanmaya bırakalım. Mayalama işlemi yaklaşık 45-50 dakike sürmektedir. Mayalanan hamuru yağlanmış tezgâhın üzerinde merdane yardımıyla açalım.
1 santim kalınlığında açalım. Yuvarlak açılan hamurun üzerini hazırladığımız haşhaş karışımından sürelim. Haşhaşlı karışımdan sürdükten sonra rulo halinde saralım. Hamur rulo haline geldikten sonra 3 cm kalınlığında keselim. Hamurdan kesilen ruloları yağlanmış tepsiye veya yağlı kâğıt serilmiş fırın tepsisine dizelim. Fırın tepsisine dizilen çörekleri 15-20 dakika da tepside bekletelim. Önceden ısıtılan 200 derecelik fırına koyalım. Haşhaşlı rulo çörekler üzeri kızarana kadar pişirelim. Haşhaşlı rulo çöreğimiz servise hazırdır. Afiyet şifa olsun.