Haşhaşlı Nokul

Haşhaşlı Nokul, bu leziz tarife geçmeden önce haşhaş hakkında kısaca bilgilenmemizde fayda var. En azından kullanım yerlerini ve nasıl kullanıldığını bilirsek kullanım alanımızı genişletebiliriz. Bu bitkinin yetiştirilme amacı daha çok tıp alanında kullanmak içindir. Uyuşturucu içeren ilaçların içinde kullanılmaktadır. Toprak mahsülleri ofisininin (TMO) takibi ve izni ile yetiştirilmektedir.
TMO yasa dışı üretimin önüne geçilmesi için takibini yapmakta ve yetişen ürünleri kendi bünyesine almaktadır. Kapsüle benzeyen bir yapısı vardır minik tohumlardan oluşmaktadır. Haşhaş bu tohumların ezilmesi ve karartılması sureti ile oluşur. Haşhaş genel olarak pastanelerde ve evlerde çeşitli kurabiye, börek, çörek, tatlı gibi hamur işlerinde kullanılmaktadır. Çok lezzetli bir tadı vardır.

Nokul ise mayalamış hamurun içine ceviz, fındık, susam, haşhaş ya da üzüm koyularak yapılan ister şekerli ister şekersiz yapılan bir çörek türüdür. Nokulun şekerli ya da şekersiz olması tamamen içine koyulacak malzemeye bağlı olarak değişir. Nokulun diğer çöreklerden ayrılmasını sağlayan bir diğer özelliği ise rulo şeklinde kıvrımlı olmasıdır. Ayrıca nokul ülkemizde dini bayramların vazgeçilmez ikramlarından biridir.

Haşhaşlı Nokul Hamuru İçin gereken Malzemeleri

  • 1 adet yaş maya ya da 1.5 yemek kaşığı kuru maya
  • 1 su bardağına yakın ılık süt
  • 1 su bardağı kadar ılık su
  • 4 yemek kaşığı toz şeker
  • Yarım su bardağı sıvıyağ
  • 1 çay kaşığı tuz
  • Aldığı kadar un

İç Malzeme

  • 250-300 gram haşhaş ezmesi
  • 1 su bardağı sıvıyağ
  • 2 yumurta sarısı
  • İri kıyılmış ceviz
  • Şeker

Haşhaşlı Nokul Nasıl Yapılır?


İşleme başlamadan önce yaş mayanın kullanımı konusunda bilinmesi gereken bazı şeyler vardır.
Özellikle aldığı kadar un ölçüsü verilen tariflerde işinizi epeyce kolaylaştıracaktır. Yaş maya genellikle 42 gramlık paketler halinde satışa sunulmaktadır. Genel kural 42 gramlık yaş maya 2 kg una göre ayarlanmıştır. Yaş mayayı, ılık süt, su ve toz şekerle geniş bir kapta eriyene kadar karıştırıyoruz. 10 dakika kadar dinlendirdikten sonra mayanın kabarmış olduğunu göreceğiz. Maya karışımın içine un ve sıvıyağı ilave edelim. Kulak memesi kıvamında bir hamur elde etmemiz gerekiyor. Yoğurma işlemi bittikten sonra hamurun üzerini nemli bir bezle kapatıp yarım saat kadar ılık bir yerde dinlemeye bırakalım. Mayalanma işlemi gerçekleştikten sonra hamuru 4 eşit parçaya bölelim ve 30-35 cm genişliğinde oklava yardımı ile açalım. İç malzemeler için haşhaş ve sıvıyağı bir kapta karıştıralım ve açtığımız her bir hamura bu karışımı eşit bir şekilde dağıtalım, üstlerine şekerli ceviz karışımından da ilave ederek her birini rulo şeklinde sararak eşit parçalar halinde keselim. 2 parmak kalınlığı yeterli bir ölçü olacaktır. Yağladığımız fırın tepsisine koyup üzerlerine fırça yardımı ile yumurta sürüp 180 derecelik fırında 25-30 dakika kadar pişirelim.

Afiyet olsun.
20.01.2024 00:36:45
Haşhaşlı Nokul ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Haşhaşlı Nokul Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Haşhaşlı Nokul"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Haşhaş Ezmesinin Faydaları

Haşhaş ezmesinin faydaları, Haşhaş bitkisi genelde tıp alanında kullanılmak üzere yetiştirilir. Tıp alanında kullanılan uyuşturucu ilaçlar için yetiştirilir....
Devamını Oku

Haşhaş Böregi

Haşhaş böreği hem lezzeti ile damaklarda eşsiz bir tat bırakırken hem de görünümü ile enfes bir görünüş için durduğundan menünüze lezzet katacak lezzetli bir...
Devamını Oku

Mavi Haşhaş

Mavi haşhaş, Haşhaş bitkisi gelincikler familyasındandır. Oldukça sıcak iklimi sever. Hindistan, Batı Asya ve ülkemizde haşhaş ekilir. Bizim ülkemizde 4...
Devamını Oku

Haşhaş Ezmesi

Haşhaş Ezmesi, Haşhaş sıcak iklimler de yağış alan bölgeler de yetişen bir bitki türüdür. Türkiye'de en çok Ege bölgesinde yetişir. Haşhaş kontrollü bir şeki...
Devamını Oku

Haşhaş Nasıl Kavrulur

Haşhaş nasıl kavrulur: Haşhaş bazılarımız tarafından oldukça fazla kullanılan bir besindir. Özellikle Eskişehir ilimizde ve Afyon Kara hisar da oldukça fazla...
Devamını Oku

Haşhaş Ekimi

Haşhaş ekimi, haşhaş, güzel renkli ve iri çiçekleri ile gelinciğe çok benzeyen ve önemli tarım bitkileri arasında yer alan bir bitkidir. Haşhaş bitkisi, bu ö...
Devamını Oku

Siyah Haşhaş Ezmesi

Siyah Haşhaş Ezmesi, henüz olgunlaşmadan toplanan haşhaşın içindeki siyah minik bitki tohumlarının ezilmesinden elde edilir. Haşhaşın içeriğinde morfin, kode...
Devamını Oku

Haşhaşlı Mayalı Poğaça

Haşhaşlı Mayalı Poğaça, Haşhaşlı Mayalı poğaça yapımı pratik ve bir o kadar lezzetlidir. Misafirlerinize ikram edebileceğiniz beş çayının yanına yakışac...
Devamını Oku

Haşhaş Nerede Yetişir

Haşhaş nerede yetişir, Haşhaş sıcak iklimleri seven bir nebattır. Öbür pek çok bitkinin ziraatının nerede başladığı bilinse de haşhaş bitkisinin ziraatının t...
Devamını Oku

Haşhaş Ezmesi Kaç Kalori?

Haşhaş Ezmesi Kaç Kalori, Haşhaş ezmesinin varlığı tarih ötesine gidecek kadar eskidir. Eski çağlardan bu yana haşhaş ezmesi kutsanmış tohum olarak bili...
Devamını Oku

Haşhaş Tohumu

Haşhaş Tohumu; Haşhaş bitkisi, çok eski dönemlerden bu tarafa üretilen, fakat üretimi sınırlandırılmış olan bir bitkidir. Anavatanı Doğu Akdeniz olarak bilin...
Devamını Oku

Haşhaş Çiçeği

Haşhaş Çiçeği, Gelincikgiller ailesinden bir bitki türü olan haşhaş çiçeği ılıman iklimlerde yetişir ve 500'den fazla türü bulunmaktadır. Bu çiçeğin ülkemizd...
Devamını Oku

Haşhaş

Haşhaş, gelincikgiller ailesinin çiçeği olan bitkilerdendir. Papaver cinsindendir. İki veya çok yıllıklı bir bitkidir. Haşhaşın hem sağlığa yararlı bir ...
Devamını Oku

Kuru Haşhaş

Kuru Haşhaş, Haşhaş gelincikgiller familyasında mor ve beyaz çiçekleri olan bitki türüdür. Hindistan ve Anadolu'da ve Akdeniz bölgesinde yetiştiriciliği...
Devamını Oku

Haşhaş Yağı

Haşhaş yağı, adından da anlaşıldığı gibi haşhaş bitkisinin bazı işlemlerden geçirilerek yağının çıkarılmasıyla elde edilmektedir. Bu yağ, haşhaş bitkisinin t...
Devamını Oku

Haşhaşlı İrmik Tatlısı

Haşhaşlı İrmik Tatlısı, Tatlı çeşitlerini sevmeyen yoktur sanırım. Bilindiği gibi geleneksel Türk tatlılarının çoğunluğu şerbetli tatlılardan oluşur. Şerbetl...
Devamını Oku

Haşhaşlı Pasta

Haşhaşlı Pasta, mükemmel bir tarif olmakla beraber herkesin severek yiyebileceği bir tatlı türüdür. O haşhaşın verdiği tatsa pastanın içinde lezzetli bir uyu...
Devamını Oku

Haşhaş Çeşitleri

Haşhaş çeşitleri, Haşhaşın Ana vatanı olan Anadolu ülkemiz için büyük bir pazara sahiptir milattan önce 3000 yılından bu yana ülkemizde yapıldı bilinmektedir...
Devamını Oku

Şerbetli Haşhaş Tatlısı

Şerbetli haşhaş tatlısı, değişik ve şerbetli bir tatlı tarifi arıyorsanız, şerbetli haşhaş tatlısını deneyebilirsiniz. Özel günlerinizde, arkadaş toplan...
Devamını Oku

Haşhaşlı Çörek Kalori

Haşhaşlı Çörek Kalori, Çörekler yüksek kalori içerdiğinden, kilosu fazla olanlara tavsiye edilmez. Ayrıca çörek yapımı için kullanılan yağ ve yumurta öl...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Haşhaş Ezmesinin Faydaları
Haşhaş Böregi
Mavi Haşhaş
Haşhaş Ezmesi
Haşhaş Nasıl Kavrulur
Son Forum Konuları
Haşhaş Şiresi
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024