Haşhaşlı Mercimekli Bükme
Haşhaşlı Mercimekli Bükme, son derece lezzetli ve kolay yapılabilen bir çörek türüdür. Özellikle gelişme çağında olan çocukların gün içinde atıştırmalık olarak tüketmesinde veya okula beslenme saatleri için götürmesinde fayda vardır. Haşhaşlı mercimekli bükme kabul günlerinde çay saatlerinde veya hafta sonu kahvaltılarında severek tüketebileceğiniz güzel bir atıştırmalık olacaktır.
Ayrıca yapılacak gezi gibi hafta sonu etkinliklerinde yanınıza alabileceğiniz ve kolay kolay bozulmayan güzel bir alternatif olabilir. Yapımı kolay tüketmesi son derece keyiflidir.
Haşhaşlı Mercimekli Bükme Malzemeleri- 1 su bardağı mavi haşhaş
- 1 su bardağı yeşil mercimek
- 1 kuru soğan
- Tuz, karabiber, kırmızı pul biber
- 3 su bardağı un
- 1 paket instant maya
- 1 çorba kaşığı toz şeker
- 1 su bardağı ılık süt
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 250 gram oda sıcaklığında tereyağı
- Yarım su bardağı sıvı yağ
Haşhaşlı Mercimekli Bükme Nasıl Yapılır?
Öncelikle yeşil mercimekler bir tutam tuzla iyice haşlanır ve süzülür. Soğanlar küçük küçük doğranır ve bir tavaya alınır bir yemek kaşığı sıvı yağ ile pembeleşinceye kadar kavrulur ve içine haşlanan yeşil mercimek ve mavi haşhaş eklenir ve kavrulur ocağın altı kapatıldığı sırada karışıma tuz, karabiber ve kırmızı pul biber eklenir ve bir kenarda soğumaya bırakılır.
Derin bir yoğurma kabında öncelikle ılık süt, şeker ve maya karıştırılır ve beş dakika kadar mayanın aktif hale gelmesi beklenir, ardından karışıma oda sıcaklığındaki tereyağı, sıvı yağ eklenir ve karıştırılır.
Sonra un yavaş yavaş eklenerek yoğurmaya başlanır kulak memesi kıvamında ele yapışmayan bir hamur elde edilmelidir. Hamur kıvamına geldikten sonra hava almayacak şekilde üzeri kapatılır ve bir saat mayalanmaya bırakılır. Mayalanan hamurdan yumruk büyüklüğünde bezeler koparılır ve merdane yardımı ile bir santimden ince yufkalar açılır. Açılan yufkanın içine gereken miktarda haşhaşlı ve mercimekli harç tam kenarına gelecek şekilde şerit halinde dökülür ve hamur bir ucundan başlanarak sarılır. İnce bir rulo elde etmek gerekir. Elde edilen rulonun üst kısmına gelişigüzel kesikler açılır ve bu küçük kesikler rulo burularak her tarafına yayılır. Burgu haline gelen ruloya istenilen şekil verilir. Çubuk şeklinde kesilebilir ya da helezon şeklinde katlanabilir. Bütün hamurlar bittikten sonra yağlı kâğıt serilmiş fırın tepsisine alınır ve üzerine yumurta sarısı sürülerek 170 derecedeki fırında yaklaşık yirmi dakika pişirilir. Sıcak ya da soğuk olarak tüketilebilir.
Afiyet Olsun.
19.01.2024 15:09:32
Haşhaşlı Mercimekli Bükme ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz. Sayfayı Düzenle
|