Haşhaş Böregi

Haşhaş böreği hem lezzeti ile damaklarda eşsiz bir tat bırakırken hem de görünümü ile enfes bir görünüş için durduğundan menünüze lezzet katacak lezzetli bir börek çeşididir. Haşhaş hem lezzet açısından oldukça güzel ve lezzetli iken diğer bir özelliği ile de sağlık açısından oldukça faydalı bir besin ögesi olmasıdır. Haşhaş böreği de bu sebepten dolayı hem lezzeti ile oldukça eşsiz bir tat olması hem içerdiği haşhaş besinin faydalı olması dolayısıyla oldukça sağlıklı bir börek çeşidi olması ile hem de evde herkesin kolaylıkla yapabileceği enfes lezzette ve yapımı ile kolay ve pratik olan bir börek çeşidi olma özelliğinden oldukça avantajlı bir börek çeşididir.
Diğer börek çeşidinin yanı sıra içerdiği malzemeler ile farklı bir lezzet hem de yapımı ile elde edilen farklı bir görünüm ile oldukça farklı bir börek çeşidi olduğundan herkes severek yiyebilir ve menüde rahatlık ile bulundurabilirsiniz. İşte bu şekilde oldukça lezzetli, besleyici ve doyurucu olan ayrıca içerdiği malzemeler ile sağlık açısından oldukça faydalı ve önemli olan evde kolaylıkla yapabileceğiniz haşhaş böreğinin tarifini beraber inceleyelim;

Haşhaş böreği için gerekli malzemeler

  • 1 tatlı kaşığı yaş maya
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı kadar toz şeker
  • 4 su bardağı un
  • Aldığı kadar ılık su
  • 2 adet yumurta sarısı

Haşhaş böreğinin içi için malzemeler

  • 1 buçuk su bardağı çekilmiş ceviz
  • 2 su bardağı sıvı yağ
  • 250 gram çekilmiş haşhaş

Haşhaş böreği nasıl yapılır?


Öncelikle geniş bir kabın içerisine yaş mayayı ve ılık suyu koyarak mayayı su yardımı ile iyice eritin.
Yaş maya iyice eridikten sonra ardından kabın içerisine tuz ve şekeri de ekleyerek iyice karıştırın. Ardından bu karışımın içerisine unu ilave ederek biraz karıştırın. Un maya ile bütünleştikten sonra yavaş yavaş unun içerisine ılık su ekleyerek yoğurmaya başlayın. Elde etmek istediğimiz hamur kulak memesi kıvamında olacağı için eklemiş olduğunuz ılık suyu ona göre ayarlayın ve suyu ekleme işlemi bittikten sonra hamuru tüm malzemeler birleşinceye kadar iyice yoğurun. Ardından hamuru dinlendirmek için üzerine nemli bir bez örterek bir köşeye bırakın ve yaklaşık olarak yarım saat kırk beş dakika arası kadar dinlenmeye bırakın. Hamurunuz dinlenme süresini beklerken diğer taraftan böreğin iç malzemesi olan karışımı hazırlamaya başlayın.

Böreğin iç malzemesi için öncelikle bir kabın içerisine çekilmiş ceviz, çekilmiş haşhaş ve sıvı yağ eklenerek iyice karıştırılır ve böreğin iç malzemesi olan karışım kullanıma hazır hale getirilir. Ardından dinlenmeye bırakmış olduğunuz hamurun dinlenme süresi bitti ise ve iyice mayalanmış ise elde etmiş olduğunuz hamuru on eşit parçaya bölerek açmaya hazır hale getirin. Kesmiş olduğumuz hamurları yuvarlak halde teker teker açalım. Yuvarlak halde açmış olduğumuz hamurların içerisine hazırlamış olduğunuz haşhaşlı karışımdan sürün. Açmış olduğunuz tüm hamurları aynı işlem halinde hazırlamış olduğunuz haşhaşlı karışımdan sürün. Tüm hamurlar haşhaşlı karışımı sürdükten sonra hamurları üst üste gelecek şekilde aynı hiza yönünde koyun. Üst üste olan hamurları kare halinde kesin ve daha sonra kesmiş olduğunuz hamurları iki parmak kalınlığında şerit halinde kesin. Kesmiş olduğunuz şeritlerin her iki kısmını ters taraflara doğru bükerek daha önceden yağlamış olduğunuz fırın tepsisinin içerisine dizin. Tüm hamurların üzerine yumurta sarısını iyice çırparak her tarafına eşit bir halde sürün.

Tüm hamurlar hazır hale geldiği zaman daha önceden ısıtmış olduğunuz 200 derecelik fırında yaklaşık olarak yirmi ya da otuz dakika kadar pişirin. Böreğin pişme süresi bittikten sonra ve iyice kızardıktan sonra fırından çıkararak tepsinin üzerini temiz bir bez ya da sofra bezi ile örterek soğumaya bırakın. Bekleme süresi bittikten sonra haşhaş böreği artık servis edilmeye hazır hale gelmiş demektir.

Afiyet olsun.
22.01.2024 01:08:17
Haşhaş Böregi ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Haşhaş Böregi Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Haşhaş Böregi"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Haşhaş Ezmesinin Faydaları

Haşhaş ezmesinin faydaları, Haşhaş bitkisi genelde tıp alanında kullanılmak üzere yetiştirilir. Tıp alanında kullanılan uyuşturucu ilaçlar için yetiştirilir....
Devamını Oku

Mavi Haşhaş

Mavi haşhaş, Haşhaş bitkisi gelincikler familyasındandır. Oldukça sıcak iklimi sever. Hindistan, Batı Asya ve ülkemizde haşhaş ekilir. Bizim ülkemizde 4...
Devamını Oku

Haşhaş Ezmesi

Haşhaş Ezmesi, Haşhaş sıcak iklimler de yağış alan bölgeler de yetişen bir bitki türüdür. Türkiye'de en çok Ege bölgesinde yetişir. Haşhaş kontrollü bir şeki...
Devamını Oku

Haşhaş Nasıl Kavrulur

Haşhaş nasıl kavrulur: Haşhaş bazılarımız tarafından oldukça fazla kullanılan bir besindir. Özellikle Eskişehir ilimizde ve Afyon Kara hisar da oldukça fazla...
Devamını Oku

Haşhaş Ekimi

Haşhaş ekimi, haşhaş, güzel renkli ve iri çiçekleri ile gelinciğe çok benzeyen ve önemli tarım bitkileri arasında yer alan bir bitkidir. Haşhaş bitkisi, bu ö...
Devamını Oku

Siyah Haşhaş Ezmesi

Siyah Haşhaş Ezmesi, henüz olgunlaşmadan toplanan haşhaşın içindeki siyah minik bitki tohumlarının ezilmesinden elde edilir. Haşhaşın içeriğinde morfin, kode...
Devamını Oku

Haşhaşlı Mayalı Poğaça

Haşhaşlı Mayalı Poğaça, Haşhaşlı Mayalı poğaça yapımı pratik ve bir o kadar lezzetlidir. Misafirlerinize ikram edebileceğiniz beş çayının yanına yakışac...
Devamını Oku

Haşhaş Nerede Yetişir

Haşhaş nerede yetişir, Haşhaş sıcak iklimleri seven bir nebattır. Öbür pek çok bitkinin ziraatının nerede başladığı bilinse de haşhaş bitkisinin ziraatının t...
Devamını Oku

Haşhaş Ezmesi Kaç Kalori?

Haşhaş Ezmesi Kaç Kalori, Haşhaş ezmesinin varlığı tarih ötesine gidecek kadar eskidir. Eski çağlardan bu yana haşhaş ezmesi kutsanmış tohum olarak bili...
Devamını Oku

Haşhaş Tohumu

Haşhaş Tohumu; Haşhaş bitkisi, çok eski dönemlerden bu tarafa üretilen, fakat üretimi sınırlandırılmış olan bir bitkidir. Anavatanı Doğu Akdeniz olarak bilin...
Devamını Oku

Haşhaş Çiçeği

Haşhaş Çiçeği, Gelincikgiller ailesinden bir bitki türü olan haşhaş çiçeği ılıman iklimlerde yetişir ve 500'den fazla türü bulunmaktadır. Bu çiçeğin ülkemizd...
Devamını Oku

Haşhaş

Haşhaş, gelincikgiller ailesinin çiçeği olan bitkilerdendir. Papaver cinsindendir. İki veya çok yıllıklı bir bitkidir. Haşhaşın hem sağlığa yararlı bir ...
Devamını Oku

Kuru Haşhaş

Kuru Haşhaş, Haşhaş gelincikgiller familyasında mor ve beyaz çiçekleri olan bitki türüdür. Hindistan ve Anadolu'da ve Akdeniz bölgesinde yetiştiriciliği...
Devamını Oku

Haşhaş Yağı

Haşhaş yağı, adından da anlaşıldığı gibi haşhaş bitkisinin bazı işlemlerden geçirilerek yağının çıkarılmasıyla elde edilmektedir. Bu yağ, haşhaş bitkisinin t...
Devamını Oku

Haşhaşlı İrmik Tatlısı

Haşhaşlı İrmik Tatlısı, Tatlı çeşitlerini sevmeyen yoktur sanırım. Bilindiği gibi geleneksel Türk tatlılarının çoğunluğu şerbetli tatlılardan oluşur. Şerbetl...
Devamını Oku

Haşhaşlı Pasta

Haşhaşlı Pasta, mükemmel bir tarif olmakla beraber herkesin severek yiyebileceği bir tatlı türüdür. O haşhaşın verdiği tatsa pastanın içinde lezzetli bir uyu...
Devamını Oku

Haşhaş Çeşitleri

Haşhaş çeşitleri, Haşhaşın Ana vatanı olan Anadolu ülkemiz için büyük bir pazara sahiptir milattan önce 3000 yılından bu yana ülkemizde yapıldı bilinmektedir...
Devamını Oku

Şerbetli Haşhaş Tatlısı

Şerbetli haşhaş tatlısı, değişik ve şerbetli bir tatlı tarifi arıyorsanız, şerbetli haşhaş tatlısını deneyebilirsiniz. Özel günlerinizde, arkadaş toplan...
Devamını Oku

Haşhaşlı Çörek Kalori

Haşhaşlı Çörek Kalori, Çörekler yüksek kalori içerdiğinden, kilosu fazla olanlara tavsiye edilmez. Ayrıca çörek yapımı için kullanılan yağ ve yumurta öl...
Devamını Oku

Beyaz Haşhaş

Beyaz haşhaş, gelincik familyası türünden yaprakları yumurta şeklinde olan, uca doğru sivri tabanı kalp şeklinde olup gövdesini saran faydalı ve yemekle...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Haşhaş Ezmesinin Faydaları
Haşhaş Böregi
Mavi Haşhaş
Haşhaş Ezmesi
Haşhaş Nasıl Kavrulur
Son Forum Konuları
Haşhaş Şiresi
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024