{ "title": "Siyah Haşhaş Ezmesi", "image": "https://www.hashas.gen.tr/images/siyah-hashas-ezmesi.jpg", "date": "21.01.2024 09:30:18", "author": "idil alacan", "article": [ { "article": "Siyah Haşhaş Ezmesi, henüz olgunlaşmadan toplanan haşhaşın içindeki siyah minik bitki tohumlarının ezilmesinden elde edilir. Haşhaşın içeriğinde morfin, kodein, tebain, papaverin ve narkotin gibi maddeler vardır. Dünyada Hindistan ve Batı Asya'da, ülkemizde ise Orta Anadolu ve Karadeniz bölgelerinde yetiştirilir. Afyon, Kütahya, Isparta, Hatay, Konya, Uşak, Denizli, Eskişehir, Burdur haşhaş ekiminin geniş olarak yapıldığı illerimizdir. Ülkemizde 30'un üzerinde haşhaş türü bulunur. Haşhaş her yıl 1 defa ürün vermektedir. Haşhaş en güzel killi fakat fazla su tutmayan topraklarda yetişir. Çorak ve rutubetli tarlalar haşhaş için pek de uygun değildir. Kökleri toprağın çok derinine inemediği için gevşek topraklarda tutunamaz. Bu nedenle haşhaş olabildiğinde az rüzgâr esen yerlerde ve iki haşhaş aralığı sık olacak şekilde ekilmelidir. Haşhaşın baş kısmı, haşhaş başından elde edilen afyon, yaprakları, tohumu ve tohumundan elde edilen yağ değişik şekillerde ve değişik amaçlar için kullanılır.

Siyah haşhaş ezmesi özellikleri ve kullanımı

Haşhaş kapsül şeklini andıran yapısının içinde fazlaca siyah tohum bulunur ve tohumlarının yarısı yağdan oluşmaktadır. Siyah haşhaş ezmesi elde etmek için bu tohumların sıvı yağ fazladan sıvı yağ eklenerek açılması gerekir. Sıvı yağ yerine eritilmiş tereyağı kullanılarak açılabilir. Haşhaşı kendi yetiştiren kişiler evde haşhaş tohumlarını ezerek de siyah haşhaş ezmesi yapabilirler. Haşhaş ezmesi en çok haşhaşlı çörek, haşhaşlı açma, haşhaşlı dolama, haşhaşlı kömbe, haşhaşlı burma börek adı verilen hamur işlerinde kullanılır. Siyah haşhaş ezmesi içine pekmez eklenerek karıştırıldığında sabah kahvaltılarında da tüketilmektedir. Siyah haşhaş ezmesi içine pekmez ya da eklenerek karıştırıldığında sabah kahvaltılarında da tüketilmektedir. Afyon'da üretilen haşhaşlardan elde edilen sar renkteki haşhaş tohumlarından da haşhaş ezmesi olur. Sarı renkteki haşhaş tohumlarına sıvı yağ ilavesine gerek yoktur. Ezme olabilmesi için kendi yağı yeterlidir.

Siyah haşhaş ezmesi, serin ve güneş ışığından uzak yerlerde ağzı kapalı olarak 1 yıl kadar muhafaza edilebilmektedir. Buzdolabının dondurucu kısmında ise bu süre 2 yıla kadar çıkmaktadır. Genellikle büyük marketlerde ve aktar adı verilen baharatçılarda kolaylıkla bulunmaktadır. Kendi yetiştirdiği haşhaşın tohumunu evde ezemeyenler aktarlarda çok rahat bu ezme işlemini yaptırabilmektedir.

Siyah haşhaş ezmesi sağlığın birebir dostudur. Kalp ve damar sertliklerine iyi gelir. Başta kalp krizi olmak üzere damar tıkanıklığı riskini azaltır. Besleyici değeri yüksek olduğu için insanı tok tutar.
" } ] }