{ "title": "Mercimekli Haşhaşlı Börek", "image": "https://www.hashas.gen.tr/images/mercimekli-hashasli-borek.jpg", "date": "22.01.2024 01:19:05", "author": "fatma nur yakar", "article": [ { "article": "Mercimekli haşhaşlı börek, Pasta, tatlı, tuzlu veya börek çeşitleri Türk mutfağında fazlası ile mevcuttur. Her ailenin evinde mutlaka yapılan bu lezzetler artık biz türkler ile bağdaşmış bir durumda diyebiliriz. Günlerimize, çaylarınızın yanına, beş çaylarının yanına veya gün arasında hepimizin yiyeceği bu lezzetler herkes tarafından sevilir. Bu lezzetler arasında küçük veya büyük herkesin çok severek tükettiği yiyecek börektir tabikide. Çünkü börek gerçekten bizim için en güzel olan bi yiyecektir. Ben de sizlere klasik börek yani peynirli, ıspanaklı veya kıymalı börek dışında yapılan bir börek tarifi vereceğim. Eminim bu böreği tadan herkes çok beğenecek ve yapacaktır. Haşhaşlı mercimekli börek yiyenlerin vazgeçemeyeceği yiyeceklerden bir tanesidir. O zaman şimdiden kolay gelsin.

Mercimekli haşhaşlı börek için gerekli malzemeler
Mercimekli haşhaşlı börek için ilk olarak mercimekli iç harcımızı hazırlayalım. İlk olarak bir tencere içerisine su ve mercimekleri koyup suyun kaynamasını bekleyin. Mercimekleri haşladıktan sonra bir kenara alıp süzülmesini bekleyin. Aynı zamanda bir tava içerisine sıvıyağ koyun. Daha sonra soğanı yemeklik yani küp-küp olacak şekilde doğrayın ve sıvıyağ ile kavurun. Kuru soğan biraz kavrulduktan sonra yani pembeleşmeye başladıktan sonra mercimekleri koyup bir süre daha kavurun. En son olarak ise tuzunu ve karabiberini ekleyip ocağın altını kapatın.

Mercimekli karışımı hazırladıktan sonra bir kâsenin içerisine haşhaş ezmesini koyun. Üzerine de biraz su ve biraz da sıvıyağ koyup akışkan bir kıvam elde edene kadar karıştırın.

Daha sonra ilk yufkayı tezgâhın üzerine serip haşhaşlı karışımdan sürün. Yufkanın her tarafına sürdükten sonra bir yufka daha üzerine serin ve bu yufkanın üzerine de mercimekli iç harçtan sürüp yufkayı rulo halinde sarın. Sardıktan sonra yufkayı ne çok uzun ne de çok kısa olacak şekilde kesin ve üzerine tekrar haşhaşlı karışımdan sürüp yağlı kâğıt sermiş olduğunuz fırın tepsisine dizin. Yufkalar ve iç harç bitene kadar aynı şekilde yaptıktan sonra fırın tepsisini fırına koyup önceden ısıtılmış fırında 180 derecede üzeri kızarana kadar pişirin. Piştikten sonra arzu ettiğiniz gibi servis edebilirsiniz.

Afiyet olsun.
" } ] }