{ "title": "Kuru Haşhaş", "image": "https://www.hashas.gen.tr/images/kuru-hashas.jpg", "date": "19.01.2024 12:57:00", "author": "yıldız arslan", "article": [ { "article": "
Kuru Haşhaş, Haşhaş gelincikgiller familyasında mor ve beyaz çiçekleri olan bitki türüdür. Hindistan ve Anadolu'da ve Akdeniz bölgesinde yetiştiriciliği eskiden beri yapılmaktadır. Haşhaş sıcak ve az yağış alan bölgeleri sevmektedir. Haşhaşın bitkisinin ortalama boyu 1-2 metre meyveleri ise bir portakal büyüklüğündedir ve yaklaşık 40 farklı türü bulunmaktadır.

Haşhaş ülkemizin birçok yerinde yetiştirilmektedir. Haşhaş kökü fazla derine inmediğinden dolayı killi toprak, az rüzgâr alan bölgede ve fazla su tutmayan topraklarda yetiştirilmektedir. Aşırı rüzgâr alan bölgede toprağa tutunamadığı için bitki kökleri etkilenir ve yerinden oynadığı için verim yapamaz.

Ege denizinin kuzeydoğusunda haşhaş ekimine oldukça geniş alan ayrılmıştır. Afyon, Konya, Burdur, Isparta, Denizli buralarda da yetiştiricilik oldukça fazladır. Haşhaş kurutulmuş ve yeşil olarak birçok alanda kullanılmaktadır. Haşhaş bitkisini afyon çıkarılmak amacıyla yetiştirilmesi 1972 yılında kanunen yasak konulmuştur. Günümüzde haşhaş yetiştiriciliği sadece kanunen kontrol altına alınmış ve sadece 7 il sınırı içinde sadece tohum ve kapsül elde edilmesi için yetiştirilmesine izin verilmiştir. Ülkemizin bazı illerinde ise hiç uğraşılmadan kendi kendine yetiştiği söylenmektedir.

Haşhaşın faydaları nelerdir?

Haşhaş tamamen olgunlaşmadan toplanıp tohumları kabuktan ayırıp çıkarılır ve hafif sıcak ortamda kurutularak kullanılır.
Haşhaşın zararları nelerdir?

Haşhaş bilindiği gibi uyuşturucu etkisinin çok olduğu için mutlaka bir hekim kontrolü altında kullanılmalıdır bilinçsizce içilmesi kullanılması oldukça zararlıdır. Çocuklardan uzak tutulmalı küçük çocuklarda ölümlere sebebiyet verebilir.

Uyuşturucu etkisi sebebi yetinden dolayı araba kullananların almaması tavsiye edilir nedeni ise zihnin bulanıklığına sebep olarak hareketlerde yavaşlık, uyku sersemliği meydana gelir. Kalp atışında ve tansiyonda düşmeye sebebiyet verir. Karar verme yeteneğini azaltır, mantıklı düşünmeyi engeller, çevreye ilgisizlik ve hareketlerde dengesizlik meydana gelir.

" } ] }