{ "title": "Haşhaşlı Poğaça", "image": "https://www.hashas.gen.tr/images/Hashasli-Pogaca-52.jpg", "date": "21.01.2024 15:19:14", "author": "necati yaman", "article": [ { "article": "Haşhaşlı poğaça: çay saatinde güzel bir sunum yapmak için hazırlayabileceğiniz, klasik poğaçaların dışında değişik bir tat arayanlar için tercih edilebilecek güzel ve lezzetli bir poğaçadır. Maalesef haşhaşın faydalarından tam olarak yeterince yararlanamıyoruz. Kendimizin ve ev halkımızın bundan yararlanabilmesi için fırsat buldukça haşhaşlı poğaçayı sofralardan eksik etmemeliyiz. Şimdi kolay bir tarif ile haşhaşlı poğaçanın tarifine geçelim.

Haşhaşlı Poğaça İçin Malzemeleri
İç Malzemesi
Süslemek için
Haşhaşlı poğaça nasıl yapılır?

İçerisinde hamur yoğura bileceğimiz derin bir kap alıyoruz. Toz şekeri, unu, sıvı yağı, tuzu, mayayı ve yumurtanın akını koyduktan sonra, (Kalan yumurtanın sarısını ise haşhaşlı poğaçanın üzerine sürmek için bir kenarda bekleteceğiz.) Azar azar sütü ilave ederek yumuşak kıvamında hamuru yoğuruyoruz. Yoğrulan hamurun üzerini kapatarak yarım saat kadar mayalanması için dinlendiriyoruz. Mayalanmış hamuru alıp üç eşit parçaya bölüyoruz. Hamuru açmak için tezgâhtan yararlanabiliriz, bunun içim tezgâha biraz sıvı yağ damlatıyoruz. Bir parça hamuru alıp tezgâhta oklava ile dikdörtgen şekilde açıyoruz. Bir kâsenin içerisinde haşhaş, sıvı yağ katarak karıştırıyoruz, bu karışımı üç parçaya ayırıyoruz. Bir parçasını açtığımız hamurun üzerine yayıyoruz ve hamuru rulo olacak şekilde sarıyoruz. Sarılan rulo hamuru bıçak yardımı ile eşit, eşit istenilen kalınlıkta kesiyoruz. Kestiğimiz şekilde yağlı fırın tepsisine diziyoruz. Hamurun hepsini aynı şekilde hazırlayıp fırın tepsisine dizdikten sonra, Üzerini süslemek için yumurtanın sarısını şeker ve süt kâse içerisinde çırpılarak tepsideki hazırlanan haşhaşlı poğaçaların üzerine sürün. Susamları üzerine serpiştirdikten sonra, fırını 180 derecede ısıtıp üzeri kızarana kadar pişirilir. Sıcak olarak sunumu yapılır.

Afiyet olsun.
" } ] }