{ "title": "Haşhaşlı Nokul", "image": "https://www.hashas.gen.tr/images/Hashasli-Nokul-37.jpg", "date": "20.01.2024 00:36:45", "author": "Emel yildiz", "article": [ { "article": "
Haşhaşlı Nokul, bu leziz tarife geçmeden önce haşhaş hakkında kısaca bilgilenmemizde fayda var. En azından kullanım yerlerini ve nasıl kullanıldığını bilirsek kullanım alanımızı genişletebiliriz. Bu bitkinin yetiştirilme amacı daha çok tıp alanında kullanmak içindir. Uyuşturucu içeren ilaçların içinde kullanılmaktadır. Toprak mahsülleri ofisininin (TMO) takibi ve izni ile yetiştirilmektedir. TMO yasa dışı üretimin önüne geçilmesi için takibini yapmakta ve yetişen ürünleri kendi bünyesine almaktadır. Kapsüle benzeyen bir yapısı vardır minik tohumlardan oluşmaktadır. Haşhaş bu tohumların ezilmesi ve karartılması sureti ile oluşur. Haşhaş genel olarak pastanelerde ve evlerde çeşitli kurabiye, börek, çörek, tatlı gibi hamur işlerinde kullanılmaktadır. Çok lezzetli bir tadı vardır.

Nokul ise mayalamış hamurun içine ceviz, fındık, susam, haşhaş ya da üzüm koyularak yapılan ister şekerli ister şekersiz yapılan bir çörek türüdür. Nokulun şekerli ya da şekersiz olması tamamen içine koyulacak malzemeye bağlı olarak değişir. Nokulun diğer çöreklerden ayrılmasını sağlayan bir diğer özelliği ise rulo şeklinde kıvrımlı olmasıdır. Ayrıca nokul ülkemizde dini bayramların vazgeçilmez ikramlarından biridir.

Haşhaşlı Nokul Hamuru İçin gereken Malzemeleri
İç Malzeme
Haşhaşlı Nokul Nasıl Yapılır?

İşleme başlamadan önce yaş mayanın kullanımı konusunda bilinmesi gereken bazı şeyler vardır. Özellikle aldığı kadar un ölçüsü verilen tariflerde işinizi epeyce kolaylaştıracaktır. Yaş maya genellikle 42 gramlık paketler halinde satışa sunulmaktadır. Genel kural 42 gramlık yaş maya 2 kg una göre ayarlanmıştır. Yaş mayayı, ılık süt, su ve toz şekerle geniş bir kapta eriyene kadar karıştırıyoruz. 10 dakika kadar dinlendirdikten sonra mayanın kabarmış olduğunu göreceğiz. Maya karışımın içine un ve sıvıyağı ilave edelim. Kulak memesi kıvamında bir hamur elde etmemiz gerekiyor. Yoğurma işlemi bittikten sonra hamurun üzerini nemli bir bezle kapatıp yarım saat kadar ılık bir yerde dinlemeye bırakalım. Mayalanma işlemi gerçekleştikten sonra hamuru 4 eşit parçaya bölelim ve 30-35 cm genişliğinde oklava yardımı ile açalım. İç malzemeler için haşhaş ve sıvıyağı bir kapta karıştıralım ve açtığımız her bir hamura bu karışımı eşit bir şekilde dağıtalım, üstlerine şekerli ceviz karışımından da ilave ederek her birini rulo şeklinde sararak eşit parçalar halinde keselim. 2 parmak kalınlığı yeterli bir ölçü olacaktır. Yağladığımız fırın tepsisine koyup üzerlerine fırça yardımı ile yumurta sürüp 180 derecelik fırında 25-30 dakika kadar pişirelim.

Afiyet olsun.
" } ] }