{ "title": "Haşhaşlı Lokum", "image": "https://www.hashas.gen.tr/images/hashasli-lokum.jpg", "date": "19.01.2024 04:43:16", "author": "şeyda ağtürk", "article": [ { "article": "Haşhaşlı Lokum; Haşhaş Anadolu ve Egede kontrollü bir şekilde yetiştirilmektedir. Haşhaş çok lezzetli yemeklerde ilaçlarda birçok yerde kullanılan bir ürüdür. Mutfakta haşhaştan ne yaparım diyorsanız ister tatlı ister ekmek, isterseniz çörek hepsini yapabilirsiniz. Ben de size şimdi haşhaşlı lezzetli bir tarif vereceğim. Haşhaşlı lokum tarifi umarım beğenirsiniz.

Haşhaşlı Lokum Malzemeleri
Haşhaşlı Lokum İçi için
Üzeri için
  • 1 yumurta sarısı
  • 3 yemek kaşığı yoğurt
Haşhaşlı Lokum Nasıl Yapılır?

Bir kabın içinde mayayı ve ılık suyu koyup karıştıralım ve bir beş dakika kadar bekletelim. Daha sonra üzerine tuzunu, sütünü, sıvı yağını koyalım ve karıştıralım. Unu yavaş yavaş ilave edelim. Ele yapışmayacak bir hamur elde edene kadar yoralım. Üzerini nemli bir bez örterek oda sıcaklık derecesine göre 1-1,5 saat kadar dinlendirelim.

İçi için; Bir kaba haşhaşı, yağı, şekeri koyup güzelce karıştıralım, haşhaşı çatalla iyice ezin ve sonra cevizi ekleyip tekrar karıştırın. Daha sonra dinlenmiş hamurumuzu alıp portakal büyüklüğünde parçalar kopartarak oklava veya merdane yardımı ile açıyoruz. İç harcımızı sürüyoruz, sonra ince rulo şeklinde sarıyoruz, iki ucundan tutup büküyoruz ip çevirir gibi. Sonra bir ucundan tutup kıvırıyoruz, gül böreği gibi. Altını yağladığımız ya da yağlı kâğıt koyduğumuz tepsiye yerleştiriyoruz. Hamur bitirene kadar bu şekilde devam ediyoruz. Bezle örtüp 10 dk kadar dinlendiriyoruz. Yumurta ve yoğurdu karıştırıp üstüne sürüp, önceden ısıtılmış 180 derece fırında alt üst kızaracak şekilde pişiriyoruz. Çok yumuşak ve kat kat bir lezzet artık hazır.

Afiyet olsun.
" } ] }