{ "title": "Haşhaşlı Kek", "image": "https://www.hashas.gen.tr/images/hashasli-kek.jpg", "date": "19.01.2024 23:03:35", "author": "Nihal ucar", "article": [ { "article": "Haşhaşlı Kek, kadınların altın günlerinde vazgeçemediğiniz harika lezzetler arasında olmazsa olmaz bir tarif. Son zamanlarda oldukça yaygınlaşan haşhaş bütün tatlı ve tuzlu bütün yiyeceklerin içine yakıştığı için tercih edilmeye başlandı. Aslında eskilerden günümüze geliyor ama şu son yıllarda da iyice arttı. Özellikle çocuklar bu çıtırlığı çok seviyor. Sürekli yapılan sade keklerden artık yapılmıyor onların yerini haşhaşlı, meyveli ve çikolatalı kekler aldı çok da güzel oldu farklı lezzetler değişik tatlar özel günlere ve davetlere yakışıyor. Üzerine hazırlanmış ve sürülmüş olan krem şanti ile kek dahada hafif hale geliyor şerbeti ile tatlanan kek daha da hoş ve lezzetli oluyor. Dilerseniz lafı daha fazla uzatmadan hemen verelim tarifi;

Haşhaşlı Kek Tarifi İçin Gerekli Olan Malzemeleri
Şerbeti için
Kreması için
Üzerine Sürmek için
Haşhaşlı Kek Nasıl Yapılır?

Öncelikle haşhaşlı kekin şerbetini yapın ve soğutun. Şerbeti yapmak için önce orta boy bir tencere alıp ocağın üzerine koyun ve altını açın. Daha sonra içine suyu ve şekeri koyup karıştırın. Kaynadıktan sonra yaklaşık olarak 6-7 dakika kadar kaynatın ve kıvam aldıktan sonra kapatmaya yakın içine belirttiğimiz gibi bir iki damla kadar limon damlatın. İki dakika kadar daha kaynattıktan sonra ocağın altını kapatın ve üzerinden alın. Başka bir taraftan haşhaşlı keki yapmak için derin bir kap alın ve içine sırasıyla kuru malzemeleri koyup karıştırın. Bunlar un, kabarma tozu, irmik, haşhaş ve vanilyayı koyup karıştırın. Başka bir karıştırma kabını alın ve içine yumurtaları kırın ve üzerine şekeri koyup beraber iyice mikser yardımıyla çırpın. Daha sonra içine yağını da koyup biraz daha karıştırın ve diğer tarafta hazırladığınız kuru malzeme karışımını da içine ilave edip karıştırın. Ama karıştırırken tahta kaşık kullanmayı tercih edin çünkü kabarmış olan yumurta ve şekeri çırpma telleri söndürüyor. Tahta kaşıkla yavaş yavaş dairesel hareketlerle karıştırın. Yağlanmış tepsiye veya kek kalıbına dökün.

Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında yaklaşık olarak 35-45 dakika kadar pişirin. Üzeri kızarınca fırından çıkarıp biraz bekleyin ve önceden yapıp soğuttuğunuz şerbeti üzerine dökün ve her yerine eşit miktarda gelecek şekilde yayın. Haşhaşlı kekin üzerine şerbeti döktükten sonra yaklaşık olarak 10-15 dakika kadar bekleyin şerbetini iyice çekmesi için. Fırında kek pişerken sizde ayrı bir taraftan kremasını yapmaya başlayalım. Orta boy bir tencere alıp içine sütü boşaltıp üzerine şekeri, nişastayı ve unu ekleyip iyice çırpın ve ocağın üzerine koyun ve altını açın. Kısık ateşte yavaş yavaş ama sürekli olarak karıştırarak pişirin. Sürekli karıştırmak çok önemlidir çünkü topaklanmasını önler. Kıvam alıncaya kadar pişirin ve kaynadıktan sonra soğuması için bekletin. Diğer taraftan krema soğurken krem şantiyi hazırlamak için kaynamış ve buzdolabında soğumuş süt ile krem şantiyi iyice mikserle çırpın ve soğuyan kremanın üzerine koyun ve mikser yardımıyla iyice karıştırın. Bu arada şerbeti iyice çekmiş olan haşhaşlı kekin üzerine dökün ve güzelce yayın. Dinlenmesi için buzdolabında yaklaşık olarak 1-2 saat kadar bekledikten sonra servis etmek için tabağınıza koyabilirsiniz. Hepinize şimdiden afiyet olsun.
" } ] }