{ "title": "Haşhaşlı Katmer", "image": "https://www.hashas.gen.tr/images/hashasli-katmer.jpg", "date": "21.01.2024 07:37:43", "author": "yıldız arslan", "article": [ { "article": "Haşhaşlı Katmer: Katmer ülkemizin her yerinde bilinen ve sevilerek tüketilen bir tür hamur işlerinden biridir. Katmer bayanların gün toplantılarında bir araya geldikleri zamanlarda veya aile bireylerinin bir araya geldiklerinde yapılır. Her yörede bir hamur işi çeşidi yapılır mesela Gaziantep yöresinde hamuru incecik açıp içerisine toz şeker, kaymak ve Şam fıstığı koyup fırında pişirilirken. Afyon yöresinde hamur incecik açılıp üzerine haşhaş sürülür ve saç üzerinde pişirilir. Afyonun haşhaşlı katmeri çok lezzetli olduğu için bir yiyen bir daha yemek ister. Haşhaşlı katmere asıl lezzeti veren adında belli olduğu gibi içine sürülen ezilmiş haşhaştır. Eskilerde haşhaşı özel haşhaş taşında ezerlerdi, şimdi ise fabrikalarda ezilip her marketin rafına girmiş durumdadır. Haşhaş ezmesini marketlerde alıp kolaylıkla katmeri yapabiliyoruz. Şimdi size muhteşem bir haşhaşlı katmer tarifi vereceğim. Afyon iline has olan bu haşhaşlı katmerin lezzetine doyamayacaksınız hele bir de yanında bir bardak çay değmen keyfine.

Haşhaşlı Katmer Malzemeleri
İç malzeme
Katmerlerin üzerini yağlamak için tereyağı.

Haşhaşlı Katmer Nasıl Yapılır?

Hamur yoğurma kabına unu eleyin ve ortasını havuz şeklinde açın. Elenmiş unun ortasına maya ve şekeri koyun ve üzerine bir miktar ılık su döküp kabarmasını bekleyin. Maya kabardığı zaman unun etrafına tuzu serpiştirin ve ılık suyu yavaş yavaş ilave ederek hamuru yoğurun. Hamur ele yapışmayan kulak memesi kıvamında olacak, kıvamına gelen hamurun üzerini örtüp mayalanmasını bekleyin. Hamurun kabarmasını beklerken diğer bir yanda haşhaşlı katmerin iç malzemelerini hazırlayın. Katmer içi için dövülmüş, çekilmiş haşhaşı bir derin kâseye alın ve üzerine yarım su bardağı sıvı yağı, tahini ilave edip iyice karıştırın.

Mayalanmış katmer hamurunu alın ve 4 eşit parçaya ayırın ve ayrılan hamurları beze yapıp üzerini örtün (Bezelerin üzeri kurumasın diye). Bezelerden birini alın ve açarak inceltin çok ince olmayacak. Acılan hamurun üzerine önceden hazırlanan haşhaş karışımını her yerine gelecek şekilde sürün ve rulo şeklinde kıvırın. Kıvırdığınız hamuru kendi etrafında çevirerek dolayın ve yuvarlak beze haline getirin. Diğer hamur bezeleri aynı şekilde yapın, rulo işlemi bittikten sonra bezenin açmasına sıra geldi. Bezenin birini alıp bir oklava yardımı ile ince olmayacak şekilde istediğiniz boyutta açın. Açtığınız katmer hamurunu bir saç üzerinde veya bir teflon tavada iki yüzü kızarana dek pişirin. Pişen haşhaşlı katmerin üzerini tereyağı ile yağlayın ve bir servis tabağına alın sıcak sıcak servis yapın. Diğer bezeleri aynı şekilde pişirin ve yağlayın servis tabağına alın.

Muhteşem ötesi lezzetli katmerler hazır yanına da bir bardak çay keyifle yiyin.

Afiyet olsun.
" } ] }