{ "title": "Haşhaşlı Hamur İşleri", "image": "https://www.hashas.gen.tr/images/hashasli-hamur-isleri.jpg", "date": "21.01.2024 05:15:19", "author": "Öznur Taşpınar", "article": [ { "article": "Haşhaşlı hamur işleri hem lezzetli hem de farklı hamur işi tarifi arayan kişiler için haşhaşlı hamur işleri ideal bir seçim olacaktır. Birçok kişinin çok beğenerek tükettiği haşhaşlı hamur işleri yöresel lezzetlerimiz arasında yer alır. Hamur işinde artık Uzman olmuş kişilerin daha çok yaptığı haşhaşlı hamur işleri, tadına doyum olmayacak güzellikte olmaktadır. Ancak eğer hamur işi yapmayı bilmiyor ve yeni başlıyor iseniz size önereceğimiz tarif ile kolaylıkla haşhaşlı hamur işlerinden yapabilirsiniz.

Haşhaşlı cevizli çörek için gerekli malzemeler
Haşhaşlı cevizli çörek nasıl yapılır?

Haşhaşlı çörek için maya, su toz şekeri bir karıştırma kabına alıp karıştırın. Maya köpüklü bir kıvam alınca içerisine un ve tuz ekleyip yoğurun. Hamurun çok sert veya çok yumuşak olmaması gerekiyor. Orta kıvamda bir hamur oluşturun ve ardından üzerine bir bez örtüp bir saat kadar bekleten. Bu zaman zarfı içerisinde hamurun mayası gelecektir.

Hamurdan yaklaşık 4 eşit parça hamur kopartın ve beze yapın. Bezelerden bir tanesini un serpiştirilmiş tezgâha alın ve parmak uçlarınız ile açın. Tabak büyüklüğünde açılan bezenin üzerine haşhaş sürün ve ceviz serpiştirin. Diğer bezelere de aynı işlemi uygulayın. Bütün bezeleri üst üste getirin ve oklava ile açın. Açılan hamuru rulo şeklinde dolayın ve üç parmak kalınlığında kesip yağlanmış fırın tepsisine yerleştirin. Fırın tepsisine bütün haşhaşlı cevizli çörekleri yerleştirip üzerine yumurta sarısı sürün. 185 derecelik fırında yaklaşık 25-30 dakika kadar çörekleri pişirin. Sıcak olarak fırından alın ve sunum yapın.

Haşhaşlı poğaça için gerekli malzemeler
Diğer malzemeler
Haşhaşlı poğaça nasıl yapılır?

Haşhaşlı poğaça için hamur yoğurma kabının içerisine mayayı, sütü, toz şekeri ve suyu ilave edip karıştırın. Akabinde un, yumurta beyazı ve tuzu ekleyip yumuşak bir hamur oluşturana dek yoğurun. Hamurun içerisinde yağ bulunduğu için ele yapışmayacaktır. Hamuru sıcak bir ortamda yaklaşık yarım saat kadar mayalanması için bekletin. Hamurun mayası geldiğinde ceviz büyüklüğünde parçalar kopartın ve yuvarlayın. Hamurlardan bir tanesini alın parmak uçlarınızı sıvı yağın içerisine batırıp hamuru parmak uçlarınız ile açın. Yuvarlak şekilde açılan hamurun orta kısmına haşhaş ezmesi sürün ve çok az şeker serpiştirin. Rulo olarak uzunlamasına sarın ve tekrar rulo şeklinde hamuru yuvarlayıp yağlı kâğıt serilmiş fırın tepsisine yerleştirin. Diğer kalan hamurlara da aynı işlemi uygulayın. Hazırlanmış olan haşhaşlı poğaçaların üzerine yumurta sarısı sürün. Ardından fırına gönderin ve her tarafı kızarıp nar gibi olana dek pişirin. 180-190 derecelik fırın ısısı poğaçaları pişirmek için yeterli ısı olabilir. Pişmiş olan haşhaşlı poğaçaları fırından alın ve damak zevkinize göre sıcak veya soğuk olarak servis yapın.

Afiyet olsun.
" } ] }