{ "title": "Haşhaşlı Cevizli Çörek", "image": "https://www.hashas.gen.tr/images/hashasli-cevizli-corek.JPG", "date": "19.01.2024 01:24:32", "author": "Burcu Özgüney", "article": [ { "article": "Haşhaşlı Cevizli Çörek, özellikle İç Anadolu Bölgesinde yöresel olarak çok yapılan ve sevilen aynı zamanda pastanelerden alınan sevilen bir çörektir. Bu çöreği evde yapmak da aslında çok zor değildir. Püf noktalarını bildikten sonra evde güvenle yapabilir ve ailenize çocuklarınıza yedirebilir ve çay saatlerinizde ya da kabul günlerinizde güvenle sunabilirsiniz. Haşhaşlı cevizli çörek kolay bozulmadığı için hafta sonu kahvaltıları için önceden hazırlayabilir ve hafta sonunda güvenle yiyebilirsiniz. Çay yanında veya yazın ayran ile gayet lezzetli ve tok tutan bir çörek türüdür.

Haşhaşlı Cevizli Çörek Malzemeleri
Haşhaşlı Cevizli Çörek Nasıl Yapılır?

Öncelikle derin bir kaba un elenir ve ortası havuz gibi açılır. Ilık süt içine şeker ve maya koyulup beş dakika mayanın aktive olması beklenir ardından unun ortasındaki boşluğa eklenir ve bir tutam tuz atılarak ve tereyağı eklenerek yoğurulur. Yoğurulan hamur hava almayacak şekilde üzeri kapatılarak bir saat mayalanmaya bırakılır. Bu sırada ceviz, tahin, haşhaş bir kâsede karıştırılır. Mayalanan hamurdan yumruk büyüklüğünde bezeler alınır ve bir tezgâh üzerinde açılır. Açılan hamurum her tarafına hazırlanan haşhaşlı cevizli karışımdan sürülür ve hamur hava almayacak şekilde sıkıca sarılır. Bir rulo haline gelen hamur iki parmak genişliğinde kesilir ve iç harcı görünecek yani üste gelecek şekilde yağlanmış bir fırın kabına birbirine değecek şekilde sıkıca dizilir. Bütün hamur ve iç harcı bitene kadar aynı işleme devam edilir. Bütün işlem bittikten sonra on dakika kadar tepsi mayası beklenir ve çörekler 180 dereceye önceden ısıtılmış fırında yaklaşık yirmi beş dakika pişirilir. İsteğe bağlı olarak pişirmeden üzerine yumurta sarısı ya da yağ sürülebilir çörek otu atılabilir. Sıcak ya da soğuk olarak tüketilebilir.

Afiyet Olsun.
" } ] }