{ "title": "Haşhaş Nerede Yetişir", "image": "https://www.hashas.gen.tr/images/hashas-nerede-yetisir.jpg", "date": "19.01.2024 18:38:30", "author": "orhan alem", "article": [ { "article": "Haşhaş nerede yetişir, Haşhaş sıcak iklimleri seven bir nebattır. Öbür pek çok bitkinin ziraatının nerede başladığı bilinse de haşhaş bitkisinin ziraatının tam anlamıyla nerede başladığı bilinmemektedir. Ama birtakım bilim insanları aracılığıyla haşhaşın başladığı bölgenin Akdeniz Havzası, Anadolu ve Mezopotamya meydana geldiği belirtilmektedir. Öbür bilim vatandaşları ise Uzak ve Ortada Asya meydana geldiğini argüman etmektedirler. Ama arkeolojik kazılarda ele geçirilen belirtilere yönelik haşhaş ekimi Anadolu'da Hititlerden itibaren yapılmaktadır.

İlk olarak Mezopotamya'da üretimin başladığı haşhaşın Ortada Asya'ya dağıldığı düşünülür. Haşhaş sıcak iklimlerde yetişen kullanım sahası çok fazla kapsamlı nebattır. Bin Bir senedir üretimi yapılmış olan haşhaş yemeklerde besin maddesi olarak ve tıpta uyuşturucu olarak kullanılır. Haşhaş sıcağı seven bir nebat meydana gelmesine nazaran düşük sıcaklıklara da direnç gösterebilir. Bu sayede yazın ve kışın ekimi yapılabilir. Toprak olarak en güzel zor ve alüvyonlu topraklarda yetişir. Yetişme çağında bol su gereklidir. Şayet yağışlı bir alanda üretiliyorsa sulanması gerekmez, kurak alanda yetişiyorsa itinalı olarak sulanmalıdır. Yazları kurak ve sıcak, kışları az yağış alan bölgelerde çok fazla kural aramadan rahatlıkla yetişen haşhaş her sene bir kez ürün vermektedir. Haşhaş imalatının amacı tıp sektörü içindir ki hemen hemen bütün mahsulün %90'ı bu alanda kullanılmaktadır. Ülkemiz haşhaş imalatında Hintlilerden sonra 2. Sırada yer alarak bu ürünün fazla miktarda ihracatını da gerçekleştirmektedir. Kapsül şeklindeki yapısının içerisinde çokça küçük tohumu bulunur. Tohumlarının yarısı yağdan meydana gelmektedir. Tohumların ezilmesi ve karartılmasıyla haşhaş susam sürtülür. Sürtülen haşhaş sabahları peksimet yapımında lezzet veren olarak hamurun içerisine sürülür ve iyi bir besin maddesi elde edilir. Pastanelerde ve birtakım evlerinde ev hanımları aracılığıyla poğaça ve kurabiyelerin süslenmesinde, tahin benzeri pekmez ile karıştırılıp tüketilmesinde de kullanım yeri çoktur.

Dünyada Haşhaş Üretimi Nerelerde Yapılır?

Haşhaşın yeryüzünde en fazla üretildiği yer Doğu Akdeniz'dir. Haşhaş sıcak hava şartlarını ve bol yağışı sever. Yeryüzünde 120 çeşitli haşhaş çeşidi meydana geldiği düşünülür. Çeşitli türleri her koşula sağlam olsa da imalatın legal sınırlarda tutulmasını sağlamak üzere 80 civarı türün yetiştirilmesine müsaade verilir. Haşhaşın yapısında yer alan 'afyon' uyuşturucu muhtevası taşır. Bundan ötürü haşhaş üretimi ülkelerde kanunlarla denetim edilir. Hindistan, Mısır ve Çin abuhava koşulları nedeniyle en güzel üretim neticelerinin alınabildiği ülkelerdendir.

Ülkemizde Haşhaş Nerede Yetişir?

Anadolu'da haşhaş tarımının insanların oturmuş yaşama geçtikleri senelere kadar gittiği ihtimal edilmekte, hakkındaki önce sözlü olmayan verilere de milattan öncesinde II. Bin-yıla ilişkin Hitit tabletlerinde rastlanmaktadır. Her Geçen Gün haşhaş tarımı buradan çevredeki bölgelere, daha sonra da afyon üretimi güçlü bir olasılıkla İslâm tıbbının tesiri ve Müslüman tacirlerin aracılığıyla Hindistan ve Çin'e civarı yayılmıştır.

Haşhaşın bizzat içerisinde 80 çeşitli çeşidi bulunur. Bunlardan 30 kadarının üretimi Ülkemizde yapılabilir. Haşhaş Ülkemizde en fazla Afyonkarahisar'da üretilir. Afyon adı de haşhaşın içerisindeki afyon maddesinden ciro. Afyon'dan daha sonra en fazla üretim Karadeniz ve Ortada Anadolu yerlerinde yapılır. Uşak, Kütahya, Eskişehir, Isparta, Denizli, Konya ve Burdur haşhaş imalatında ön sıralardadır. Haşhaşın çeşitli bir çeşidi Artvin'de bizzat kendine yetişir.

" } ] }