{ "title": "Haşhaş Nasıl Kavrulur", "image": "https://www.hashas.gen.tr/images/hashas-nasil-kavrulur.jpg", "date": "20.01.2024 03:22:35", "author": "Fidan Yıldırım", "article": [ { "article": "Haşhaş nasıl kavrulur: Haşhaş bazılarımız tarafından oldukça fazla kullanılan bir besindir. Özellikle Eskişehir ilimizde ve Afyon Kara hisar da oldukça fazla üretilip tüketilmektedir. Haşhaş birçok börek çöreği süslediği gibi gerek ezmesi gerekse ekmeği yapılmaktadır. Haşhaşı çiğ olarak tatlılarda ekmeklerde kullanabileceğimiz gibi kavrulmuş haşhaşlarla da çok nefis kömbeler çörekler börekler yapmaktayız. Haşhaş nasıl kavrulur bilmeyenler için de küçük bir açıklama getireyim haşhaşı kavrulmuş ve ezilmiş bulmak bazen çok kolay olmuyor bu yüzden bazen haşhaşı kavurmak bize düşebiliyor. Eskişehir de bulunduğum bir dönemde çok sevdiğim teyzeler vardı ocaklar yakar haşhaşları saclarda kavurup taş fırınlarda ekmekler yaparlardı. Bizde böyle bir ortam mümkün olmadığı için evimizde ocakta yanmaz tavalarda kavurmak çok zor olmasa gerek. Benim çoğu kez denediğim fakat dikkat gerektiren bir işlemdir.

Haşhaşı kavurmak için öncelikle yanmaz bir tava yani teflon tavaya haşhaşı koyuyoruz. Küçük bir tavsiye kavurmak veya haşhaş ezmesi yapmak için sarı haşhaşı kullanmanızı tavsiye ederim mor haşhaş kavrulduğunda acı bir tadı olabilir. Sarı haşhaşı tavaya koyup ocağın altını kısıyoruz ve karıştırarak kavuruyoruz. Haşhaş kavrulurken mutlaka karıştırmak gerekir irmik helvası yapar gibi karıştırmazsanız veya yüksek ateşte kavurmaya kalkışırsanız yanar ve çok kötü bir tadı olur. Sarı haşhaş kavrulduğunu kahverengi rengine dönünce anlayabilirsiniz. Kavrulup açık kahverengi hale dönen haşhaşı ocaktan indirip bir miktar ılındıktan sonra havanda döverek ezebilirsiniz bu şekilde daha güzel öz alacaktır. Dilerseniz robotta çekebilirsiniz. Hazırladığınız haşhaşla enfes lezzetler hazırlayabilirsiniz kolay gelsin.
" } ] }