{ "title": "Haşhaş Böregi", "image": "https://www.hashas.gen.tr/images/hashas-boregi.jpg", "date": "22.01.2024 01:08:17", "author": "furkan soğancı", "article": [ { "article": "Haşhaş böreği hem lezzeti ile damaklarda eşsiz bir tat bırakırken hem de görünümü ile enfes bir görünüş için durduğundan menünüze lezzet katacak lezzetli bir börek çeşididir. Haşhaş hem lezzet açısından oldukça güzel ve lezzetli iken diğer bir özelliği ile de sağlık açısından oldukça faydalı bir besin ögesi olmasıdır. Haşhaş böreği de bu sebepten dolayı hem lezzeti ile oldukça eşsiz bir tat olması hem içerdiği haşhaş besinin faydalı olması dolayısıyla oldukça sağlıklı bir börek çeşidi olması ile hem de evde herkesin kolaylıkla yapabileceği enfes lezzette ve yapımı ile kolay ve pratik olan bir börek çeşidi olma özelliğinden oldukça avantajlı bir börek çeşididir. Diğer börek çeşidinin yanı sıra içerdiği malzemeler ile farklı bir lezzet hem de yapımı ile elde edilen farklı bir görünüm ile oldukça farklı bir börek çeşidi olduğundan herkes severek yiyebilir ve menüde rahatlık ile bulundurabilirsiniz. İşte bu şekilde oldukça lezzetli, besleyici ve doyurucu olan ayrıca içerdiği malzemeler ile sağlık açısından oldukça faydalı ve önemli olan evde kolaylıkla yapabileceğiniz haşhaş böreğinin tarifini beraber inceleyelim;

Haşhaş böreği için gerekli malzemeler
Haşhaş böreğinin içi için malzemeler
Haşhaş böreği nasıl yapılır?

Öncelikle geniş bir kabın içerisine yaş mayayı ve ılık suyu koyarak mayayı su yardımı ile iyice eritin. Yaş maya iyice eridikten sonra ardından kabın içerisine tuz ve şekeri de ekleyerek iyice karıştırın. Ardından bu karışımın içerisine unu ilave ederek biraz karıştırın. Un maya ile bütünleştikten sonra yavaş yavaş unun içerisine ılık su ekleyerek yoğurmaya başlayın. Elde etmek istediğimiz hamur kulak memesi kıvamında olacağı için eklemiş olduğunuz ılık suyu ona göre ayarlayın ve suyu ekleme işlemi bittikten sonra hamuru tüm malzemeler birleşinceye kadar iyice yoğurun. Ardından hamuru dinlendirmek için üzerine nemli bir bez örterek bir köşeye bırakın ve yaklaşık olarak yarım saat kırk beş dakika arası kadar dinlenmeye bırakın. Hamurunuz dinlenme süresini beklerken diğer taraftan böreğin iç malzemesi olan karışımı hazırlamaya başlayın.

Böreğin iç malzemesi için öncelikle bir kabın içerisine çekilmiş ceviz, çekilmiş haşhaş ve sıvı yağ eklenerek iyice karıştırılır ve böreğin iç malzemesi olan karışım kullanıma hazır hale getirilir. Ardından dinlenmeye bırakmış olduğunuz hamurun dinlenme süresi bitti ise ve iyice mayalanmış ise elde etmiş olduğunuz hamuru on eşit parçaya bölerek açmaya hazır hale getirin. Kesmiş olduğumuz hamurları yuvarlak halde teker teker açalım. Yuvarlak halde açmış olduğumuz hamurların içerisine hazırlamış olduğunuz haşhaşlı karışımdan sürün. Açmış olduğunuz tüm hamurları aynı işlem halinde hazırlamış olduğunuz haşhaşlı karışımdan sürün. Tüm hamurlar haşhaşlı karışımı sürdükten sonra hamurları üst üste gelecek şekilde aynı hiza yönünde koyun. Üst üste olan hamurları kare halinde kesin ve daha sonra kesmiş olduğunuz hamurları iki parmak kalınlığında şerit halinde kesin. Kesmiş olduğunuz şeritlerin her iki kısmını ters taraflara doğru bükerek daha önceden yağlamış olduğunuz fırın tepsisinin içerisine dizin. Tüm hamurların üzerine yumurta sarısını iyice çırparak her tarafına eşit bir halde sürün.

Tüm hamurlar hazır hale geldiği zaman daha önceden ısıtmış olduğunuz 200 derecelik fırında yaklaşık olarak yirmi ya da otuz dakika kadar pişirin. Böreğin pişme süresi bittikten sonra ve iyice kızardıktan sonra fırından çıkararak tepsinin üzerini temiz bir bez ya da sofra bezi ile örterek soğumaya bırakın. Bekleme süresi bittikten sonra haşhaş böreği artık servis edilmeye hazır hale gelmiş demektir.

Afiyet olsun.
" } ] }