{ "title": "Beyaz Haşhaş", "image": "https://www.hashas.gen.tr/images/beyaz-hashas.jpg", "date": "19.01.2024 17:46:05", "author": "furkan soğancı", "article": [ { "article": "
Beyaz haşhaş, gelincik familyası türünden yaprakları yumurta şeklinde olan, uca doğru sivri tabanı kalp şeklinde olup gövdesini saran faydalı ve yemeklerde kullanılan bir bitki türüdür. Kenarları derin dişli mavi, yeşil ya da gri renkte bir bitki olan beyaz haşhaş yumurta şeklinde olan kısmı içinde tane tane halinde haşhaş dediğimiz bitki bulunur. Beyaz haşhaş yemeklerde kullanılır, pasta üzerinde süs olarak kullanılır tüm bunların yanı sıra beyaz haşhaş tıp alanında da kullanılmaktadır. Tıp alanında uyuşturucu ilaçların yapımında ve tedavilerde kullanılan beyaz haşhaş bu konuda oldukça kullanışlı bir bitki türüdür. Beyaz haşhaş her ne kadar faydalı ürünler üretiminde kullanılsa da birçok faydası bulunsa da bazı durumlarda zarar verici özellikleri de bulunabilir. Mesela beyaz haşhaşın bitkisini kaynatıp suyunu içmek kişinin tüm sinir damarlarına zarar verir ve bir uyuşturucu madde olarak kullanılarak kişiye büyük zararlar verir. Bunun yanı sıra yemeklerde ya da pasta süslemede haşhaşın bitki değil de içindeki tohum kısmı kişiye birçok yarar vermektedir. Beyaz haşhaşın tüketildiği takdirde vermiş olduğu faydaları beraber inceleyelim;
Yukarıda saymış olduğumuz tüm faydalar beyaz haşhaşın kullanılmasından dolayı oluşmaktadır. Beyaz haşhaş görüldüğü üzere sağlık açısından birçok faydası bulunan bir bitki türüdür. Ancak beyaz haşhaş sadece sağlık açısından faydalı olmasının yanı sıra bazı durumlarda da kullanılmaktadır. Mesela merhemlerin yapılmasında önemli bir madde olması özelliği ile ana malzemeler içerisinde beyaz haşhaş ya da beyaz haşhaşın yağı bu amaçlar ile kullanılmaktadır. Tüm bunların yanı sıra beyaz haşhaşın yağı elde edilmektedir ve bu da evde yapmış olduğumuz yemekler için de kullanılmaktadır. Ayrıca sanayi bölümünde de beyaz haşhaş sabun yapımı için kullanılan malzemeler arasında ana malzeme listesi içerisinde bulunmaktadır. Görüldüğü üzere sağlık açısında, kullanılan eşyalar açısından, yemekler de kullanılması açısından, temizlik maddeleri açısından birçok fayda veren ve oldukça avantajlı olan beyaz haşhaş sadece fayda vermesi ile bilinmesi değil bazı alanlarda da oldukça zararlı olmaktadır. Bilindiği üzere beyaz haşhaş çiçek açan bir bitkinin tohumudur. Bu hem bitkisinin tüketilmesi ve kullanılması hem de tohumunun kullanılması ve tüketilmesi açısından oldukça avantajlı bir bitki türüdür. Ancak avantajlı olması oldukça faydalı ve kullanışlı olmasının yanı sıra birçok zararları da bulunmaktadır.

Beyaz haşhaşın bitkisi tıp alanında uyuşturucu ilaçların yapılmasında kullanılmaktadır ancak doktor tavsiyesi olmadan ve herhangi bir durumu tetiklemesi durumu olmasından oldukça zararlı olmaktadır. Mesela bir kişi beyaz haşhaşın bitkisini kaynatıp suyunu içer ise bu kişi uyuşur ve davranış bozuklukları oluşması yanın sıra birçok damara ve sinirlere de oldukça zararlı olmaktadır. Çünkü haşhaş bitkisinde bazı zehirli maddeler bulunmaktadır ve tıp alanında kullanılırken birçok testten geçip o zehirli maddelerden arındırılarak doktor onayı verildiği takdirde kullanılmaktadır. Bunun yanı sıra beyaz haşhaş çok fazla kullanıldığı takdirde baş dönmesi ya da kusma gibi rahatsızlıklara yol açabilir ve tüm bunlara karşılık tansiyon düşmesine de neden olabilir. Evde de birçok alanda beyaz haşhaş birçok alanda lezzet verici olarak kullanılmaktadır. Küçük ve yuvarlak olarak evde yapılan ekmeklerin üzerinde, bisküvi ya da bazı keklerde, erişte veya bazı hamur işi yapılan pasta veya böreklerin hazırlanmasında ya da üstüne dökülmesin de ya da bazı salata türlerinde hem görüntü olarak hem de lezzet arttırıcı olarak kullanılmaktadır. Yapılan yiyeceklere lezzet açısından tat, koku ve çeşni olarak kullanılmasının yanı sıra yapılan börek, pasta ya da salatanın üzerine serpilerek kullanılmasında da görünüm olarak güzel bir görünüş elde edilmektedir. Bunun yanı sıra beyaz haşhaş ezilerek krema haline getirilerek bazı hamur işi börek ya da köftelerin iç malzemesin oluşturmakta ve oldukça lezzet verici olarak kullanılmaktadır.

" } ] }